Egy tojás tömege körülbelül 10 gramm,
energiatartalma 15 kcal.
Bel tartalmát tekintve egy tyúktojás energiatartalma 5-6 darab
fürjtojásnak felel meg, viszont a fürjtojásnak jóval nagyobb a
vitaminértéke és a legalacsonyabb a koleszterin szintje.
A fürjtojás a
tyúktojáshoz viszonyítva ötször több foszfort, hétszer több vasat és
szinte tízszer több B-vitamin-komplexet tartalmaz. Jelentős mennyiségben
A, C, D3, E vitaminokat, kalciumot, káliumot, rezet, fluoridot, vasat,
mangánt, molibdént, foszfort, ként, cinket tartalmaz.
A fürjtojásban
megtalálható az összes szükséges elem mely a szervezet számára
szükséges. Különösen jelentős a szilícium-molibdén tartalma, melynek
szervezetre gyakorolt hatása a jó közérzet, a normális véráramlás, a
biokémiai reakciók végrehajtása a szervezetben. Magas az
aminosav-koncentrációja is.
Mindezen tulajdonságok a fürjtojást valóságos életelixírré teszik.
A tojások kedvező biokémiai összetételének köszönhetően, mint étrend
kiegészítő terjedt el a felhasználása.
A legegészségesebb és legbiztonságosabb tojás, a nyersen elfogyasztható
tojások közt.
Ismeretlen fogalom a szalmonella mert a fürjtojás és húsa nem tartalmaz szalmonellát. A japán fürj fogyasztásának egészségügyi kockázata nulla.
Az emberi szervezetre mellékhatás nélküli kiváló étrend.
Ajánlható gyerekeknek, felnőtteknek, időseknek és betegeknek.
A fürjtojás fogyasztásának nincs ellenjavallata az idős betegek esetében
sem, mert a tyúktojással ellentétben a fürjtojás nem emeli meg a
koleszterin szintet.
A fürjtojás a reformkonyha kedvelt élelmiszere. Minden elkészíthető
belőle, ami a tyúktojásból, azonban fogyasztása sokkal egészségesebb.